Brownie to amerykańskie, wyraziste i bardzo czekoladowe ciasto, które nie ma sobie równych wśród wielbicieli czekolady. Jest również niezwykle proste do przygotowania, chociaż trzeba pamiętać o kilku zasadach. Jak upiec brownie, które zachwyci wszystkich swoim smakiem i konsystencją?
Kilka składników, bez których brownie się nie obejdzie
Chociaż brownie jest bardzo prostym ciastem, nie warto eksperymentować z jego składem. Można coś do niego dodać, jednak lepiej nie odejmować. Kilka składników jest możliwych do zastąpienia, na przykład w przypadku brownie wegańskiego. To jajka i masło, które warto zamienić na olej i siemię lniane czy też nasion chia. Dzięki nim ciasto będzie wilgotne i zwarte, a jednak nie przejdzie żadnym konkretnym smakiem (jak w przypadku zastępowania jajek bananami). Oprócz tego niezbędna jest też czekolada – aż dwie tabliczki. Do tego cukier i mąka w niewielkich ilościach. To składniki, które stanowią podstawę idealnego brownie.
Uważaj podczas pieczenia. To bardzo ważne!
Brownie przez niektórych mogłoby zostać nazwane zakalcem. Wszystko przez dość charakterystyczną konsystencję ciasta, które jest miękkie, wręcz rozpływające się. Trochę takie, jakby było niedopieczone. I właśnie takie ma być. Wtedy jest najsmaczniejsze i najbardziej intensywne – zwłaszcza na ciepło, z masą lodów. Konsystencję uzyskasz jednak wyłącznie wtedy, jeśli odpowiednio upieczesz ciasto. Zapomnij więc o suchym patyczku czy zostawianiu brownie w piekarniku po upieczeniu, by „doszło”. Te praktyki sprawią, że deser się zetnie i przestanie być idealnym brownie. Stanie się zaś zwykłym ciastem czekoladowym. Zawsze piecz zgodnie z zaleceniami w przepisie, zwykle około 20-25 minut. Wszystko zależy oczywiście od ilości składników. I nie przejmuj się, jeśli masa będzie wilgotna. Taka musi być.
Jak upiec brownie? Wystarczy mieć dobre składniki i sprawdzony przepis. O, na przykład taki: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/mocno-czekoladowe-brownie. Trzymaj się go, a z pewnością uda Ci się stworzyć idealny deser dla całej rodziny.
Leave a Reply