Rezerwując miejsce w hotelu coraz więcej osób, zwraca uwagę na możliwość skorzystania z restauracji. Dobry hotel o wysokim standardzie posiada lokal gastronomiczny pozwalający zjeść gościom śniadanie, obiad i kolację bez wychodzenia na miasto. Pojawia się wówczas pytanie, jaka powinna być restauracja hotelowa, aby spełniać oczekiwania najbardziej wymagających gości. Poniżej podpowiadamy, na co zwracają szczególną uwagę turyści, dzieląc się własnym doświadczeniem.
Wyśmienite potrawy i lokalne smaki
Dobra restauracja hotelowa serwuje pyszne jedzenie przygotowane zawsze ze świeżych składników, wykorzystując między innymi: sezonowe owoce, warzywa i przyprawy od zaufanych dostawców. Ponadto w karcie można znaleźć specjały lokalnej kuchni danego regionu, które rozpieszczą podniebienia najbardziej wymagających gości. Kluczem do sukcesu okazuje się wysoko wykwalifikowana kadra kucharzy, wykorzystująca swoje doświadczenie i wiedzę w przygotowywaniu dań na najwyższym poziomie.
Bogate menu i szeroki wybór napojów oraz alkoholi
Karta dań w hotelowej restauracji nie może ograniczać się tylko do kilku pozycji. Szeroki wybór dań gorących, zimnych i przystawek, a także możliwość zamówienia deserów czynią z restauracji hotelowej miejsce godne polecenia. Ważne również, aby w karcie dań znajdowały się informacje o alergenach oraz możliwość zamówienia potraw przez osoby o szczególnych potrzebach żywieniowych. Dobra restauracja hotelowa w swojej karcie posiada napoje zarówno gorące, jak i zimne, w tym również owocowe soki dla najmłodszych. Restauracje o wysokim standardzie oferują także szeroki wybór win oraz innych alkoholi.
Wystrój i estetyka wnętrza
Dobra restauracja hotelowa powinna być odpowiednio zaaranżowana. Starannie przygotowany wystrój zbuduje właściwy klimat, sprawiając, że goście będą chętnie przebywać w danym lokalu. Ważna okazuje się nie tylko ogólna stylistyka całego wnętrza, lecz również estetyka każdego ze stolików. Przy eleganckim stole i pięknej zastawie nawet najprostsze danie smakuje wyśmienicie. Restauracja w Poznaniu to często wyszukiwana fraza wśród osób planujących odwiedzić Wielkopolske i skosztować pysznych dań wraz z zapewnionym noclegiem. Przykładem jest hotel Altus, w którym znajduje się ekskluzywna restauracja z przemyślaną aranżacją.
Profesjonalna obsługa
Wysoko wykwalifikowana kadra kelnerów to połowa sukcesu w restauracji hotelowej. Kelnerzy muszą nie tylko wyróżniać się bardzo wysoką kulturą osobistą, uprzejmością i miłym usposobieniem, lecz także posiadać bardzo szeroką wiedzę kulinarną, a także znać języki obce. Goście obsłużeni w sposób profesjonalny poczują się ważni i chętniej będą wracać do tych samych miejsc.
Bezpieczeństwo i higiena żywności
Niezwykle ważną kwestią w restauracjach hotelowych okazuje się czystość. Posiłki powinny być przygotowane w sposób higieniczny. Należy przestrzegać wszelkich przepisów dotyczących bezpieczeństwa oraz higieny żywności. Naczynia i sztućce po każdym użyciu muszą być wyparzane, następnie dokładne oczyszczane. Ponadto personel kuchni musi regularnie sprawdzać terminy ważności poszczególnych produktów wykorzystywanych do przygotowywania posiłków, nawet przyprawy mają swoją datę przydatności do spożycia. Natomiast owoce, warzywa, sery, mięso, produkty mleczne muszą być zawsze świeże.
Leave a Reply